Vistas de página en total

lunes, 12 de octubre de 2015

Manipula el passat, que alguna cosa quedarà


La manipulació del passat és a l’ordre del dia. Avui el nacionalisme espanyol ha reivindicat “la conquista de América” com a inici de “La Hispanidad”. Una crueltat convertida en festa. L'alcaldesa de Barcelona ha parlat de genocidi. La història del món és una tenebrosa història de conquestes, amb abusos i crims. Així ho és la de Mallorca: grecs, fenicis, cartaginesos, romans, vàndals, visigots, bizantins  i àrabs… conquistaren l’illa per la força sanguinària, exercint el dret de conquesta.

La més sonada – o la que avui més fem sonar – és la de la Corona d’Aragó, amb l’espasa del Rei en Jaume i un grapat de nobles amb set de riqueses alienes. Les cròniques parlen d’una repressió brutal dels exèrcits catalano-pisans i sotmetiment dels pobladors àrabs. L’edició, l’any 2008, de la “Crònica àrab de la Conquesta de Mallorca” – la historia vista pels vençuts – aporta una nova visió dels fets que ajuda a prendre una perspectiva més real.

El balanç dels tres mesos que va durar l’atac es esfereïdor; milers de morts i els poc àrabs que van poder fugir a les muntanyes van ser ajusticiats o convertits en esclaus. És cert que el Rei en Jaume va aportar drets i privilegis, però van ser per atraure els pobladors a les noves terres, no pels que van ser envaïts.
L'entrada de Jaume I a Palma. Obra de Fausto Morell (1903)

I, a pesar d’això, també celebrem – fins i tot l'Ajuntament de Ciutat  i amb fanfàrria – cada 31 de desembre que un Rei vingut de fora va sotmetre al poble illenc de llavors, causant milers de morts i imposant - com feren desprès els reis espanyols a Amèrica – una religió, una llengua i una forma de civilització que suposava l’aniquilació dels nadius o el seu esclavatge. Això és el que celebrem; ens posem les ulleres que correspon i a tots ens sembla bé...

En la manipulació ideològica del passat no sembla que ningú pugui tirar la primera pedra. Com deia la meva àvia – per tot couen faves. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.