Vistas de página en total

viernes, 9 de junio de 2017

Referèndum sí, però no aquest

Fa un moment he sentit  Puigdemont i Junqueras presentant la convocatòria del referéndum per a la independència de Catalunya. En termes generals tinc una opinió negativa dels referèndums; on hi hagi unes bones eleccions, que es treguin els referèndums que, normalment, solen ser una maniobra del poder per prendre dreceres democràticament dubtoses. Tot i així, podria estar a favor d’un referèndum, però no d’aquest. El que jo defenso es basaria en tres punts:

1. Una decisió tan transcendental no es pot aprovar per una majoria del 50%. De la mateixa manera que les lleis fonamentals demanen un suport parlamentari qualificat (de 2 terços o 3 cinquenes parts), un referèndum necessita al menys aquest volum d’adhesions. Per les eleccions basta el 50% per una senzilla raó: es poden repetir cada vegada que les circumstàncies ho aconsellin i, com a màxim, cada 4 anys. No és el cas del referéndum: si no té els efectes desitjats no es pot repetir cada dos per tres; avui independent, demà no, passat demà sí... L’embolic del “Brexit” és un bon exemple de consulta que aporta més problemes que solucions.

2. Són temps de matisos i no de decisions salomòniques. Hauria d’haver tres preguntes: Vols la independència? Vols la configuració d’un Estat Federal amb un encaix especial per Catalunya? Vols que tot continuï com fins ara? Les terceres vies són indispensables per evitar confrontacions perilloses en una opinió pública molt polaritzada.

3. Seguir l’exemple de Canadà: garantir una Llei de Claretat, redactada per totes les forces en litigi, on es detalla de forma objectiva totes les conseqüències – bones i dolentes – de la independència. La ciutadania ha de saber el que vota. Que no passi com l’endemà del “Brexit”, quan els patrocinadors ja es desdeien dels grans avantatges que en campanya havien formulat. Fora bromes i manipulacions. Al mateix temps, el procés s’ha de produïr amb tota la transparència i legitimitat, sense abusos de tramitació parlamentària. No es pot combatre la carència  democràtica amb més carència  democràtica. 

Un referèndum així, si.

  

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.